26.11.10

5 Tanda - tanda Hati Keras

Abai solat, cintai dunia antara tanda hati keras

HATI adalah sumber ilham dan pertimbangan, tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil, ketenangan dan kebimbangan. Hati juga sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya.

Sebaliknya, hati boleh menjadi sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti dilakukan manusia sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.

Abu Hurairah berkata: “Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pulalah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya”.

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda boleh dikenali antaranya:

Tanda #1
Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan terutama melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan kewajipan ditetapkan itu seperti tidak serius menunaikan solat atau berasa berat melaksanakan ibadah sunnah.

Allah menyifatkan golongan ini kaum munafikin dalam firman-Nya yang bermaksud: “Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan”. (Surah at-Taubah, ayat 54).

Tanda #2
Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran. Ketika disampaikan ayat berkenaan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali, tidak mahu khusyuk atau tunduk dan lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya.

Bahkan ada hati enggan dan berpaling daripadanya sedangkan Allah memberi ingatan yang ertinya: “Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku”. (Surah Al-Qaf, ayat 45)

Tanda #3
Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat. Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata.

Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia. Penghujungnya jadilah dia seorang yang memiliki sifat dengki, ego, bakhil serta tamak terhadap dunia semata-mata.

Tanda #4
Kurang mengagungkan Allah sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah dilecehkan orang. Tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.

Tanda #5
Tidak belajar dengan ayat kauniah iaitu tidak terpengaruh dengan peristiwa yang dapat memberi pengajaran seperti kematian, sakit atau bencana. Dia memandang kematian atau orang yang sedang diusung ke kubur sebagai perkara biasa, padahal cukuplah kematian itu sebagai biasa.

Hakikatnya, kematian itu adalah nasihat. Firman Allah yang bermaksud: “Dan tidaklah mereka (orang munafik) memperhatikan bahawa mereka diuji sekali atau dua kali setiap tahun, kemudian mereka tidak (juga) bertaubat dan tidak (pula) mengambil pelajaran?” (Surah At-Taubah, ayat 126)

Jalan2 kat web orang aku dapat satu nasihat yang patut aku kongsikan kat blog aku ni. Lagi pun dah lame blog ni tak di update...hehe.kali ni nak bagi korang sume beringat tentang tanda2 keras hati...terase macam ade je tande2 ni kat aku tu sebab nak share dalam blog aku ni...kalu ade tande2 ni harap same2 la kite berubah...

Kesimpulannye, tiada orang yang sempurna imannye melainkan rasul kerana maksum(terpelihara dari dosa), so kite perlu tingkatkan iman dari semase ke semase mengikut peringkat...tak payah nak xpres2 la sebab nabi terima wahyu dulu pun skit2...janji ada kemahuan, pasti ade jalan untuk terima kebaikan...jangan biarkan kita lalai dan iman dalam hati tu naik turun macam saham kat bskl tu...kalu ble biala konsisten dan bertambah baik...aku bukan nak tunjuk pandai, adalah menjadi satu kewajipan bagi setiap muslim untuk ingat-mengingat sesama muslim...so bile Allah tanye ape aku buat untuk agamaNya dengan ilmu yang aku dah ade, ble la nak jawab skit...hm,anyway thanx a lot sebab jadi pelawat blog ni...sama2 kite renung2kan dan selamat beramal...majulah Islam untuk semua!

sumber

No comments: